Digitalisering en automatisering doen jobinhouden in sneltempo veranderen en competenties in sneltempo verouderen.
Om een duurzame loopbaan te kunnen garanderen, is het dan ook cruciaal dat werknemers van de toekomst opgeleid worden in ateliers uitgerust met infrastructuur en machines die het moderne hedendaagse bedrijf evenaren. Valorisatie van technologische en digitale innovaties is cruciaal voor duurzame economische groei en werkgelegenheid en vormt daarom een rode draad doorheen onze slagersopleidingen op de campus Diksmuide.
De grens tussen leren en werken zetten we open door enerzijds een vlottere afstemming van onderwijs op de noden van de arbeidsmarkt, maar ook door doorgedreven competentiematching waarbij we de cursist-werknemer coachen op maat van de specifieke werkgever, met als resultaat onmiddellijk kwalitatief functioneren en 85% kans op tewerkstelling. Cervo brengt de nodige beroepsprofielen van de kleine en de grote bedrijven uit de vleesverwerkende sector in kaart, zodat we de cursist kunnen afleveren op maat van de specifieke bedrijven. We halen een score van gemiddeld 85% onmiddellijke tewerkstelling in de vleesindustrie én de ambachtelijke slagerijen verspreid over West-Vlaanderen, Vlaanderen Brussel en Wallonië. Cursisten van over heel het land begeleiden wij naar werk dicht bij hun woonplaats. VDAB levert hulp van onschatbare waarde bij de rekrutering van werkzoekenden voor deze opleidingen. Wij verwelkomen ook werknemers van verschillende bedrijven die zich willen omscholen of specialiseren. Hiervoor werken we samen met Alimento. Wij voorzien in intensieve trajectbegeleiding vanuit onze GO! visie op gepersonaliseerd samen leren.
De uitsnijderij
De werking van onze uitsnijderij realiseren aan de hand van partnerschappen. Er is een intensieve samenwerking met vleesverwerkende bedrijven en slagerijen die het werkplekleren naar het opleidingscentrum brengen door het materiaal, het vlees, de instructies en versnijdingsfiches te leveren en terug af te nemen. Om dit waar te kunnen maken heeft Cervo een Europese erkenning en trotseren wij reeds 5 jaar succesvol alle beproevingen van het FAVV. Op die manier is de uitsnijderij een palet van pop-ups’s van kleine en grote bedrijven van over heel het land en leert de cursist verschillende werkplekken kennen zonder zich ervoor te moeten verplaatsen. De werkplek komt met andere woorden naar de school. Tijdens het werkplekleren maakt de cursist kennis met verschillende bedrijven, door een doordachte pop-up-planning en kan de leerkracht ook inschatten wat de beste match is. Hierdoor is de in-service-training (stage) goed voorbereid en productiever. In onze uitsnijderij versnijden we na de eerste weken basisopleiding met 14 à 16 cursisten gemiddeld 2 à 2,5 ton varkens- en rundsvlees per week voor de industrie.
Een vlot verloop van processen, productregistratie en voedselveiligheid staat of valt met goede automatisering. Zeker in de foodindustrie. Efficiency, gebruiksgemak en een minimale kans op fouten zijn doorslaggevend. Met Reflexsystems kochten we een intelligent automatiseringssysteem aan met een zeer uitgebreid softwarepakket voor alle bedrijfsprocessen (er zitten 85 modules in (1)) en het registratiesysteem Flex 3.000. Beide systemen zijn gebruiksvriendelijk. Het uitgangspunt is dat iedereen met het systeem moet kunnen werken: de werkgever en de werknemer, de leerkracht en de cursist of de leerling.
Een inkooporder dat is ingevoerd in Reflex 3.000, verschijnt bij ontvangst op het beeldscherm van de Flex 3.000. Ieder product wordt geregistreerd, waarbij het gewicht van de gewogen producten direct wordt opgeslagen via de gekoppelde weegschaal. Dankzij de geïntegreerde HACCP-module registreert het systeem ook critical control points (CCP’s). Voor een goede traceerbaarheid en de kostprijscalculatie worden partijen aangemaakt, waaraan eenvoudig gegevens kunnen gekoppeld worden, zowel van tevoren als achteraf. Deze informatie kan van overal ingekeken worden, dus ook door controleorganen. Voorraden en journaalposten voor het grootboek worden automatisch aangepast. Pakbonnen, rapporten en facturen kunnen eenvoudig geprint worden. Er zijn ook labelprinters, barcodescanner, weegschalen en thermometers aan gekoppeld. Reflex evolueert elke dag en onze leerkrachten evolueren mee, door constante bijscholingen die zij laten doorsijpelen in onze opleidingen om de cursisten digitaal vaardig te maken in hun beroep waarbij ambacht en automatisering elkaar de digitale hand schudden.
(1) Voorbeelden van modules: Pakbonhistorie, factuurhistorie, factuuropmaak, pakbonopmaak, spaaracties, taakplanner, vrachtbrief, emballage, voorraad, tracering, inkooporder, backorder, verkooporder, HACCP, productspecificatie, …
De slagerij
In januari 2021 werd samen met VDAB besloten om het succes van de voltijdse dagopleiding uitsnijder-uitbener open te trekken en een gloednieuwe voltijdse dagopleiding slager-spekslager (1-jarige voltijdse diplomagerichte dagopleiding in samenwerking met VDAB ) op te zetten. Tot dan gaven we de opleiding slager-spekslager enkel in avondopleiding.
Met de steun van onze partners bouwden we aan een innovatieve opleiding waarin automatisering, digitalisering, productregistratie en voedselveiligheid opnieuw de rode draad vormen. Onze opleiding is doorspekt van vakmanschap en digitalisering.
De vleesindustrie kenmerkt zich als een branche die moet voldoen aan strenge wetgeving zoals CCP, tracking en tracing, etikettering, etc. Andere belangrijke zaken zijn kostprijsberekeningen, voorraadbeheer en inspelen op klantspecifieke eisen op het gebied van verpakkingen, bewerkingen en labelling. De smalle marges en korte doorlooptijd tussen orderintake en uitlevering vraagt een software oplossing die hier bij aansluit. We hadden onze ervaring met automatisering en digitalisering binnen de opleiding uitsnijder-uitbener, maar om die automatisering ook toe te passen op een grote, allesomvattende opleiding als slager-spekslager met onnoemelijk veel ingrediënten, recepten en eindproducten, moesten we 10 versnellingen hoger gaan. We vertrokken opnieuw vanuit Reflex 3.000 voor de digitalisering maar keken ook uit naar zware infrastructurele ingrepen die nodig waren om de moderne slagerij te evenaren.
We kregen steun van Colruyt die ons een groot kapitaal aan machines in bruikleen gaf.
Daarnaast investeerden we zelf opnieuw voor het inrichten van een nieuw slagersatelier. In september 2022 starten we met een gloednieuw kassa- en weegsysteem in de winkel. Daarnaast investeerden we in een hypermoderne sealmachine. We hebben een sealmachine nodig met begassing om gerechten en vleesbereidingen vacuüm te kunnen trekken en te vullen met voedingsgas.
(1) GO! Scholengroep Inspira, GO! Technisch Atheneum Diksmuide, Vannieuwenhuyse NV, Colruyt, Delhaize, Meat & More, Renmans, Buurtslagers, Carrefour, Slachthuis Anderlecht, Adro, Bauwens Meat, BVBA Wane, Depuydt NV, Dhagrameat, Dierendonck Butchery, De Beauvoorder, De Kleine Bassin, Dekeyser Ossaer, Dela Fresh, Delavi, Spegelaere, Depover, Buyse Bart, Halal Brahim, Lavameat, Limousin, Markey Vleeshandel, Meco, Nieuwpoorts vleesbedrijf, Planquette, Sint Rita, Slachthuis Torhout, Van Der Steen/Cornelis, Viangro SA, Vleescentrale OS, Vleeswaren Michiels, Vlevia Group, Pure Meat, Westvlees, Wild Vermeersch, Slagerij Maertens, Vlaamse Beenhouwersbond, Alimento, Provincie West-Vlaanderen ...
De slagerswinkel
De leerlingen van het atheneum en onze cursisten staan terug voor u klaar in de winkel met vers vlees, charcuterie en bereide gerechten gemaakt tijdens de opleidingen slager-spekslager en vleesbewerker. Wekelijks presenteren wij onze specialiteiten. In onze opleidingen leren de leerlingen en cursisten de lekkerste traiteursgerechtjes en fine foods klaarmaken voor een moderne traiteur- en delicatessezaak. In onze smakelijk gepresenteerde toonbank kan je kiezen uit tal van lekkers. Onze leerlingen en cursisten staan hun klanten bij met smaak- en bereidingsadvies.
Adres: Kaaskerkestraat 15
Samen met GO! atheneum Diksmuide.